Historien om Færgen Ida

Billede
Historien
Foto:
Arkivfoto

Historien bag overfarten

En overfart mellem Falster og Møn har eksisteret i flere hundrede år, men den omtales først i en kongelig anordning fra 1661. I begyndelsen af 1700-tallet var Marie Grubbe og hendes mand Søren Møller ansvarlige for en lille færge, der sejlede mellem Næs på Falster og Hårbølle på Møn. 

Den nuværende linjeføring mellem havnene i Stubbekøbing og Bogø stammer fra 1943. Dengang fik Bogø ny færgehavn, og Bogø Dæmningen til Møn og Dronning Alexandrines Bro mellem Møn og Sydsjælland blev anlagt. I 1959 var træfærgen Ida bygget færdig på Stege Skibsværft og klar til at sejle mellem Bogø og Stubbekøbing. 

Storstrøms Amt, Møn og Stubbekøbing kommuner ejede ruten fra 1970 til 2007, mens amtet var ansvarlig for driften. Efter kommunalreformen i 2007 overtog Guldborgsund og Vordingborg kommuner ejerskabet, og Vordingborg Kommune fungerer som rederi.

Billede
Overfarten
Foto:
Lotte Ladegaard

Overfarten bandt øerne sammen

Færgeruten har haft stor betydning for øernes dagligliv, erhvervsliv og turisme. Med en overfartstid på blot 12 minutter gjorde færgeruten det nemt at bo på en af øerne og arbejde, gå i skole og købe ind på den anden ø. Færgen fragtede også folk til dyrskuer, grundlovsmøder, høst- og byfester, teatret og biografen. 

Helt frem til indvielsen af Farøbroerne i 1985 var overfarten hovedvej for al trafik mellem Bogø, Møn og Falster. Siden har overfarten mistet en stor del af sin trafikale betydning. I 1996 blev sejlperioden reduceret til sommerperioden. Hvor Ida tidligere har delt ruten med andre færger, blev Ida nu eneste færge på ruten.

Billede
Havn
Foto:
Lotte Ladegaard

Ida i dag

Hvert år bringer Ida godt 35.000 passagerer, cirka 4.000 biler og omkring 12.000 cyklister over Grønsund. Både lokale og turister vælger at sejle de 12 smukke minutter over sundet, fordi Ida som en af få overlevende træfærger er blevet en seværdighed.

Samtidig binder Ida internationale cykelruter sammen, da man ikke kan cykle over Farøbroerne. Da cykelturismen er voksende, er sejlperioden blevet forlænget. Ida sejler nu fra 1. maj til 30. september og i efterårsferieugen i uge 42.

Billede
Grønært
Foto:
Arkivfoto

Babyfærgen Grønært

B/F Grønært er en minimodel af Ida. Grønært blev bygget af elever på Bogø Kostskole i 1988 og navngivet af digteren Piet Hein. Grønært fungerede i mange år som ambassadør og reklame for overfarten. Babyfærgen har sejlet i Berlin, Bruxelles, Hamburg, i søen i Tivoli, i voldgraven omkring Gisselfeld og i Grønsund.

Årene efter årtusindskiftet var dog en trist periode for Grønært, som først var i forfald og siden forsvandt sporløst. Grønært dukkede siden op i en have, hvor babyfærgen havde fungeret som legehus. Frivillige fra Idas Venner genskabte i 2011 - 2013 Grønært, som igen i dag optræder ved arrangementer og som reklame for overfarten. 

Vil du vide mere om Ida?

Ida har sin helt egen podcast i otte afsnit. Her kan du møde folk, der har bygget og sejlet Ida, amtmandens datter Ida, redningen af Ida og de frivillige, der bakker op om færgen.

Gå til podcast